HEMA

meetinstructies voor gordijnen

Gordijnen en vitrages geven het interieur sfeer en karakter. Door de enorme keuze aan stoffen en dessins, slaag je altijd bij HEMA.

meetinstructies

De breedte van de rail of roede wordt de breedtemaat van het gordijn. Bij een combinatie van een raam en deur, bestaan de gordijnen vaak uit ongelijke delen. Meet in dit geval de breedte van het linker- en rechterdeel apart op. Bij een rail of roede bestemd voor gordijnen met zeilringen of lussen, meet je de hoogte vanaf de bovenkant van de rail/roede. Bij een roede met losse ringen, meet je de hoogte vanaf de onderkant van de ring. Meet strak naar beneden tot het punt waar je het gordijn wilt laten eindigen. Meet de hoogte zowel links en rechts op, want plafonds, vensterbanken en vloeren lopen niet altijd waterpas. Als de hoogte verschilt, ga dan uit van de kortste maat. Meet je in een nieuw, leeg huis? Houd rekening met de nog aan te brengen ondervloer en vloerbedekking. Afhankelijk van de hoogte en stofkeuze wordt 2 tot 3 cm van uw gemeten hoogte afgetrokken. Je kunt dit overleggen met de medewerker van de afdeling maakservice in de winkel.

download pdf meetinstructies

rail of roede

Kies een rail of roede die altijd minstens 20 cm breder is dan het raam. Hierdoor hangen de gordijnen naast het raam en niet ervoor. Houd bij het ophangen rekening met het uitsteken van de vensterbank of verwarming. Zorg dat de gordijnen 'vrij' hangen. Dit voorkomt beschadiging van de stof en de gordijnen hangen mooier. Het is belangrijk te meten als de rail of roede is geplaatst, zodat de gordijnen op de juiste maat besteld worden.

onderhoud

Alle gordijnen zijn voorzien van een innaai-etiket met reinigingssymbolen. De gordijnen worden geleverd op een speciale gordijnhanger en voorzien van een servicekaartje. Hierop staan tips hoe de gordijnen kunnen worden opgehangen voor het fraaiste resultaat. Ook worden de symbolen op het innaai-etiket verklaard. Gebruik voor het openen en sluiten van de gordijnen een trekstang of trekkoord.

winkelmandje