intocht Sinterklaas

 

Een van de leukste dagen van het jaar komt er weer aan. Op zaterdag 18 november is de landelijke sinterklaas intocht 2017. Met zijn stoomboot vol Pieten, cadeaus en snoepgoed meert de goedheiligman aan in Antwerpen. Zowel op de boot als aan de kaai, is het die dag één groot feest. Volg de intocht live mee via de televisie, of kom naar de Scheldekaai.

 

In de verte zie je de boot aankomen. Op je tenen probeer je een eerste glimp van Sinterklaas op te vangen. Als ze bijna aanmeren, zwaaien de pieten al naar je. En als Sint zijn eerste voet aan wal zet, is het sinterklaasfeest écht begonnen.

alles voor een heerlijk avondje

Oh kom maar eens kijken, wat er allemaal bij HEMA ligt. Wacht de Sint helemaal in stijl op met een pietenmuts, versier je huis, zet je schoentje of lees een Sint verhaaltje voor. HEMA heeft alles in huis om de Sintperiode goed in te luiden.

ontdek het assortiment

aankomst Sinterklaas 2017

Kom op 18 november naar de Scheldekaai voor het live bijwonen van de aankomst; Sinterklaas is dol op een feestelijke Sinterklaas intocht. En een feest zal het worden in Antwerpen. Veel kinderen geven optredens en muziek klinkt door de straten. Als de boot eenmaal is aangemeerd, verspreiden de Pieten zich snel uit over de hele stad. Die kun je dan zomaar ergens tegenkomen. Misschien vang je wel wat pepernoten.

warm binnen

Vind je al die drukte helemaal niet fijn en zie je liever in detail hoe het met Sinterklaas gaat? Kijk de sinterklaas intocht dan lekker knus vanuit je huiskamer. Er wordt een live sinterklaasjournaal uitgezonden, waarin je alles rondom de aankomst van Sinterklaas op de voet kunt volgen. Met warme chocolademelk en pepernoten op de bank, geven de camera’s je zelfs een kijkje op het dek en in de stuurkamer van de boot.

pakjesboot 12

Meestal komt de delegatie uit Spanje aan in Pakjesboot 12. Dit is een van de favoriete stoomboten van Sinterklaas. Het schip is al meer dan 100 jaar oud. Bij aankomst van Sinterklaas in België is het ruim helemaal volgeladen met pakjes, chocolade en ander snoepgoed. Naast Sinterklaas zijn er natuurlijk heel veel Pieten aanwezig. Elke Piet heeft zijn eigen taak. Zo is er een kookpiet, een schoonmaakpiet, de wegwijspiet en de hoofdpiet. Tijdens de reis voert elke Piet zijn vaste taak op de stoomboot uit, zodat ze veilig aankomen voor de Sinterklaas intocht in België. Zelfs het paard van Sinterklaas, Slecht Weer Vandaag, vaart mee vanuit Spanje. In Pakjesboot 12 heeft hij een speciale stalruimte aan boord.

jij bent de Piet

Om Sint en de Pieten een extra warm welkom te geven en om zelf optimaal in de stemming te komen, kun je je voor de intocht van Sinterklaas verkleden als Piet. Dit kan al heel simpel. Maak een strook karton op de maat van je hoofd en plak deze dicht, zodat je een rondje krijgt. Plak of niet hier crêpepapier in, dat als een bolletje boven de kartonnen strook uitkomt. Een veer (kun je ook knippen van karton) erop en je pietenmuts is klaar. Doe bijvoorbeeld wat schmink op je gezicht, een gekleurde maillot aan je benen en knip van een oud t- shirt een cape. Een paar grote (nep) oorbellen maken het helemaal af. Of ga als Sinterklaas en knutsel een mijter van rood en geel karton. Van een stok en wat karton kun je een staf maken en van een stuk rood stof maak je een cape. Heb je geen zin om te knutselen voor de aankomst van Sinterklaas of ben je niet zo creatief? HEMA verkoopt ook kant-en-klare Piet- en Sinterklaaspakjes en tiara’s met pietenmutsjes en mijters.

bekijk alle verkleedkleding

sinterklaas intocht in je huis

Zin om de sfeer van het sinterklaasfeest ook in huis te halen? Knutsel je eigen sinterklaasversiering. Pak wat lege dozen of oude verpakkingen met sinterklaascadeaupapier in en je hebt nep cadeaus. Bind een aantal verschillende formaten bij elkaar met een touw en hang ze ergens op. Omdat het lege dozen zijn, hoef je niet voorzichtig te zijn met de inhoud. Dus je kunt prima een touw dwars door de doos heen steken. Ook leuk om een aantal cadeaus opgestapeld naast de schoorsteen te leggen. Teken zelf een Sinterklaas en Pieten en hang je tekening op voor wat Sinterklaas kunst in huis. Of knutsel je eigen Sinterklaas en Pieten van bijvoorbeeld wc- rolletjes, crêpepapier, vilt, plakkaatverf, foam pretoogjes, of welke je maar wilt gebruiken.

bekijk alle knutselspullen

weetjes intocht sinterklaas

  • Sinterklaas is altijd makkelijk te herkennen aan zijn outfit. Als hij aan het werk is, heeft hij soms zijn werkpet op. Tijdens de intocht draagt hij altijd zijn rode mijter en mantel en heeft hij zijn staf bij zich. Dit draagt hij, omdat hij oorspronkelijk een katholieke bisschop is. Hij is wel de enige waarvan de mijter en de mantel rood mogen zijn, de kleur van liefde en liefdadigheid.
  • Op 7 december is het sinterklaasfeest weer afgelopen en vertrekt Sinterklaas huiswaarts.
  • Als Sinterklaas weer terug is in Spanje, vergeet hij ook de Spaanse kinderen niet. Die krijgen elk jaar op 6 januari, met het Driekoningen-feest, cadeautjes.